perjantai 1. joulukuuta 2000

Hevoshuovutuksia - Felted with help of my friend Toton-Zorro (finnhorse)Lapset tuntevat kielen, Children Know The Language, (Rantautuneet, Washed Ashore) 1999, hevoshuovutus 230 x 450 cm
Vaeltajan tarinoita. Näyttely Rauman taidemuseossa 1999, Feel felt felt, Vaajakoski 1999

Suden laulu, The Wolf Song  1998, hevoshuovutus 450cm x 280 cm. Yksityisomistuksessa.

Suden laulu

Sarjasta Maan tarinoita

Viimeisen kolmenkymmenen vuoden aikana ihmiset ovat käyttäneet Maan metalleja enemmän kuin sitä ennen koko ihmiskunnan historian aikana

Tuli susi -meni hukkaan

Aikana, jolloin köydet olivat vielä köysiä ja ihmiset käyttivät niitä rakentaakseen ja kesyttääkseen, oli tavallista, että voimakkaat henkilöt ja shamaanit saattoicvat matkata suden hahmossa paikasta toiseen asioiden laitoja selvittäen. Susi kuului itseoikeutetusti tietäjien ja shamaanien apuhenkien klaaniin.

Tarinat kertovat kahdenlaisesta tavasta:muuttumisesta sudeksi tai matkaamisesta suden sisällä. Aikojen alussa ihmiset ja sudet jakoivat saman ruokapöydän. Oleellista oli kommunikointi ja asioista sopiminen. Ihmiset kykenivät kommunikoimaan susien kanssa ja tekemään yhteistyötä. Vasta paljon myöhemmin ihminen alkoi himoita suden turkkia - aikana, jolloin osa sudenpennuista oli kesytetty koiriksi, ihmisen alamaisiksi - ja kesyyntymättömät vapaat sudet nähtiin kilpailijoina samoilla riistamailla.
Siperialaisilla naisshamaaneilla oli usein pää-apuhenkenä juuri susi.

Luonnonkuidut korvattiin metalleilla ja ihminen keksi ketjut ja kahleet. Hukkaan ei mentykään enää tietoja kartuttamaan vaan hukasta tuli kaatopaikka, jonka kasvulle ei helposti näy loppua. 

Metallit ovat sulana Maan sisässä, maan veri. Maan sisäinen tuli, Elämän liekki, Maan aurinko.

Koivu on pohjoisen pallonpuoliskon ensimmäinen puu, äitipuu. Muut puut tarvitsevat varttuakseen äitipuun hoivaa ja tukea. Koivu on elämänpuu, josa virtaa elämänneste, sokerinen mahla. Mongliassa shamaanit istuttivat jurttansa ympärille koivuja.  Koivu auttoi pääsemään matkalle yliseen. 


Suden laulu, Salon taiteilijaseuran vuosinäyttely 1999, Salon taidemuseo VeturitalliEi kommentteja:

Lähetä kommentti