2.12.2021

MURAALITAIDE - muisti ja rauhanprosessi. Otteita Belfastin päiväkirjasta 2.

Falls, Länsi-Belfast. Rauhanmuurilla jälleen.

Muraalitaide on kiehtovan kerroksellista: vanhat muraalit saavat pintaansa uusia värejä, muokkauksia, ajankohtaisia kuvia ja kommentteja. Orjuuden lakkauttamisen puolesta taistelleen Frederick Douglasin muraalista löytyy myös naissankari, sairaanhoitaja Sister Rosa, jonka panos espanjantautiin sairastuneiden sotilaiden hoitamiseksi 1918-1919 oli merkittävä. Rosa menehtyi potilailtaan saamaansa tartuntaan, kuten useat muutkin sankari-sairaanhoitajat, joita Rosa muraalissa edustaa. Tosin muraalin sairaanhoitaja on saanut ihon vaalennuksen ja vaatetus on nykyaikaistettu, jolloin kuva vertautuu covid-epidemiaan, mikä on vaatinut terveydenhoitohenkilöstöltä uhrauksia myös Pohjois-Irlannissa.


Thank You Sister Rosa


Frederick Douglass -muraali:


Yksityiskohtia muraalista:

Bob Marley (vapaasti käännettynä): Sotaa käydään, kunnes yhtäläiset ihmisoikeudet on taattu kaikille, rotuun katsomatta. Ja siihen päivään asti unelma kestävästä rauhasta, maailmankansalaisuudesta sekä kaikille yhteisestä moraalista on vain ohikiitävä illuusio, jota ei koskaan saavutettu. Lähes kaikkialla käydään sotaa.


Steve Biko: Tehokkain ase sortajan käsissä on sorrettu mieli.


Nelson Mandela: Ollakseen vapaa pelkkä kahleista irtautuminen ei riitä, vaan on elettävä tavalla, joka kunnioittaa ja edistää muiden vapautta.

Portin toisella puolen, protestanttien puolen muurinseinämältä löytyy levylle painettu raamatunteksti:



Asumme Belfastissa Falls´in ja Belfastin liikekeskuksen rajalla, josta on helppo lähteä joka suuntaan ja lyhyt matka muurille. Kotimme lähellä on kävelysilta yli valtatien Fallsin asuinalueelle, jossa on rauhallista kulkea pikkuisen kanssa muurille ja takaisin. Reittejä on useita ja lähes aina löytyy uusia muraaleja.












Muraali Irlannin yhtenäisyyden ja itsenäisyyden puolesta. Helposti unohdamme, että puolet Irlannin saaresta on jäänyt Britannian hallinnon alaisuuteen


Kävelyreitin varrelta (Falls) löytyy yksi Falls'n kuuluisimmista poliittisista muraaleista Sinn Féin -puolueen toimistorakennuksen tiiliseinässä:

  
Bobby Sands oli IRA:n vapaaehtoinen eli tasavaltalainen. Hän kuoli oltuaan 66 päivää nälkälakossa (Irish Hunger Strike 1981) Belfastilaisessa vankilassa vuonna 1981. Muraali sijaitsee Sinn Fein

 
Muraaleja on paljon ja ihan kaikkialla. Kuvani ovat vain pintaraapaisu