4.12.2021

MURAALITAIDE - muisti ja rauhanprosessi. Otteita Belfastin päiväkirjasta 3.


Belfastia halkovan Lagan-joen itäpuolelta alkaa Newtownardsroad, joka on protestantti-enemmistöinen alue. Enemmistön enemmistö on ns lojalisteja eli unionisteja. Brexit luonnollisesti kuumentaa alueen asukkaiden tunnelmia.


Irish Post 2019: "New UVF terror mural on Belfast wall". Uusi maalaus, joka kuvaa UVF-puolisotilaallisia joukkoja, ilmestyi Itä-Belfastiin keskellä kohonnutta jännitystä Pohjois-Irlannissa. Brexitin ja rajan tulevaisuus on epävarma ja parlamenttivaalit ovat vain viikkojen päässä."


On vaikea sanoittaa alueen pääkadun varrelta löytyvien muraalien nostattamia tunteita. Vaikeaa on myös ulkopuolisena ymmärtää Pohjois-Irlannin poliittista maisemaa ja olla sortumatta mustavalkoisiin johtopäätöksiin. Shokeeravia muraaleja katsellessa unohtui se tosiasia, että aseet ovat harrastus Suomessakin. Asevelvollisuus on periaatteessa kaikille miespuolisille pakollinen Suomessa (lievennyksenä siviilipalvelus -mahdollisuus).


Puolisotilaallisen Ulster Volyntary Force -järjestön muraaleja:




Rauhanmuraaleja Newtownroadsin ympäristöstä:

C.S. Lewis: “You’re never too old to set another goal or dream another dream”




Newtownardsroadin itäpuolella on myös erillinen muuriin ja Lagan-jokeen rajoittuva katolisten asuinalue. Asuinalueita erottavia muureja on siis useita.

Belfast political murals and propaganda relating to the Northern Ireland conflict