23.7.2021

Lehtileike vuodelta 2009

Juttu osui silmiini epämääräisiä paperipinoja siivotessani - ja löytyi myös TS nettiarkistosta. Hauskat kuvat (harmittavan pienet), joita en muista ennen nähneeni. Lehtiartikkeli löytyi äitini tallettamista lehtileikkeistä.

https://www.ts.fi/teemat/1074340191/Lumen+valkeaa


Villaista "lumipitsiä, edelleen suosikki-teoksiani. Kokoelmasta Talvileiri, vuosituhannen vaihteesta, kun oli jo selvää, että elämme ilmastonmuutoksessa...


TS-artikkeli: Lumen valkeaa, Marianne Mäkinen, kuvat Jane Iltanen

"Olen hidas muuttuja, naurahtaa tekstiilitaiteilija Tuula Nikulainen, galleria Arsnetin maaliskuun taiteilija. Toteamuksellaan hän vihjaa siihen, miten edelleen pohtii töissään samoja asioita kuin 25 vuotta sitten - maailmaa ja suhdettaan elämään ilmaisuvälineenään huovutettu villa. Jo itse villaan liittyy taiteilijan mukaan sisältöä, informaatiota ja muistoja. Jonkin verran Nikulainen on antanut muutokselle periksi. 2000-luvun alussa hän vapautti itsensä värjäämisestä ja vuosien ajan hänelle tyypillisestä värikkäästä kuvahuovutuksesta. 

Nikulaisen Arsnettiin kokoama Valkeaa -näyttely on osa Jäävuoren huippu -näyttelyä, joka kiersi Uudessa Seelannissa kaksi vuotta sitten. Neljän installaatiokokonaisuuden rinnalla Turussa on esillä pieniä uudempia töitä. Sekä täysivillainen suuri punainen sydän, joka kulkee Nikulaisen mukana vuodesta toiseen installaatioiden elementtinä. Eikä kuulemma ole myytävänä, vaikka moni on sitä havitellut. Arsnetin näyttelyssä päävärinä on valkoinen, valon väri, joka viittaa myös lumeen. Nikulainen on talvinostalgikko ja ikuinen ympäristöstä huolestuja. Hänelle talvi näyttäytyy uhanalaisena luontotyyppinä, kulttuurin ja tunnelmien rakentamana sielunmaisemana. - On paradoksaalista, että nyt kun talvet ovat uhanalaisia, niistä on tullut ikään kuin muotia. Tämä näkyy esimerkiksi murtomaahiihdon suosiossa tai vaatemuodissa. 

Huovutus syntyi rakastelemalla.


Valkoinen väri sisältyy myös Nikulaiselle rakkaaseen kiinnostuksen kohteeseen, paimentolaiskulttuuriin. 
 - Nomadikulttuureissa auringonvaloa pois heijastava, valoa tuova valkoinen väri on punaisen lisäksi yksi kunnioitetuimmista väreistä. Valkeaa -näyttelyn keskeisenä elementtinä avautuu teos Huvimaja, joka voi tuoda mieleen Keski-Aasian paimentolaisten huopateltan eli jurtan. Villaisten tarinoiden työstämisessä Nikulainen käyttää paimentolaiskulttuureista periytyvää huovutustekniikkaa, joka on vanhimpia ihmisen tuntemia kemiallisia jalostusprosesseja. 
 - Huovutuksessa rikotaan emäksisellä raaka-aineella villan valkuaisrakenne. Lämmön, veden ja muokkauksen avulla villan suomuiset kuidut alkavat elää ja takertua toisiinsa. 

Nikulaisen mukaan lähes jokaisella huovutustekniikkaa käyttävällä taiteilijalla on teoriansa siitä, mikä on saanut aikaiseksi ensimmäisen huovutetun villan. Yksi miettii huovan syntyneen vauvan vaipasta, toinen satulan pehmusteesta hevosen ihoa vasten kolmas kengän pehmusteesta. Nikulaisen ajatuksen mukaan ensimmäinen huopa on syntynyt rakastelemalla. 
 - Afrikassa käynyt tuttavani innostui, että ehkä minun teoriani on lähellä totuutta. Siellä villaa oli laitettu patjan alle. Kun aviopari oli aikansa nukkunut patjalla, alta paljastui huopa. Nikulainen itse kävi 1990-luvun alussa opettamassa huovutusta Mongoliassa. 
 - Siellä sana eme liittyy naiseuteen ja äitiyteen ja huovutus vaatii emäksisen aineen. Huovutus on kuin emäksinen synnytys, kuten naisen emättimenkin tulee olla emäksinen, jotta hedelmöitys onnistuu, hän pohtii perusteluja teorialleen."

***
Jälkisanat 12 vuotta myöhemmin:
...ja hitaammaksi muuttunut. Näkee enemmän.